Hvordan kan du hjelpe din kreftsyke partner? 

Livet som pårørende til en alvorlig syk person, kan ikke planlegges. Uvissheten om fremtiden kan påvirke forholdet deres. Alvorlig kreftsykdom, som metastatisk brystkreft (MBC), påvirker nemlig alt – og som partner skal du forholde deg til å miste din elskede, holde motet oppe, passe på barna og samtidig ta ansvar for hverdagens praktiske gjøremål. Hvordan kan du både hjelpe henne og passe på deg selv?

Å stå på sidelinjen ved uhelbredelig brystkreft

Det er vanskelig å akseptere at du ikke lenger kan planlegge hvordan fremtiden deres kommer til å se ut. Kanskje er du løsningsorientert og en type som handler når det oppstår et problem. Men din partners uhelbredelige kreftdiagnose kan du ikke gjøre noe med. Kreften vil ha en forkortende innvirkning på samlivet deres. Derfor kan det føles vel så tøft å være partner til et menneske med uhelbredelig brystkreft, som å være den som selv er syk. Du kan også kjenne på maktesløshet, sinne og sorg. Det er mange følelser i spill, som er vanskelige å snakke om. Derfor er det viktig at dere gjør nettopp dét; snakker sammen.

 

Uhelbredelig brystkreft i hverdagen

Å venne seg til en hverdag som er preget av en livstruende sykdom, er langt fra smertefritt. Å innse at partneren din har et helt annet energinivå enn tidligere, kan for eksempel være vanskelig. For noen dager orker hun jo ganske mye, mens andre dager har hun slett ikke de samme kreftene. Denne uforutsigbarheten er utfordrende å håndtere – for deg, for henne og for alle i den nære omgangskretsen deres. Derfor er det viktig at du forstår at trettheten ikke er noe hun kan sove vekk eller trene seg ut av. Øv deg på å være fleksibel og «ta tingene som de kommer» – du kan ikke kontrollere en ukontrollerbar sykdom. Gi henne tid til selv å akseptere sitt «nye liv» og deres nye liv sammen, og ta høyde for en hvil her og der i hverdagen.

Uhelbredelig brystkreft, sex og intimitet

Kan du kjenne deg igjen i at du har sluttet å holde henne i hånden, fordi du er redd for at hun skal tro at du presser henne til mer enn hun orker? Noen partnere er redde for nærhet når kvinnen har en alvorlig sykdom. Kanskje fordi de vet at de skal miste henne på et tidspunkt? Omvendt, kan du også oppleve en avstand fra hennes side. Det kan være hun er tilbakeholden med kjærtegn, fordi hun «kun» har energi og lyst til nærhet, men ikke til sex, og derfor er redd for å skuffe deg eller skape misforståelser. 

Alvorlig sykdom vil, for de fleste parforhold, gi noen utfordringer i sex- og samlivet. Da handler det om å finne andre veier for å gjenopprette den nærheten, intimiteten og seksualiteten dere har hatt tidligere. Å opprettholde en følelsesmessig nærhet er viktig for livskvaliteten hos dere begge. 

Hvordan kan du hjelpe din kreftsyke partner?

Her er noen tips til dere som er i et parforhold:
  • Dere bør begge være tydelige overfor venner og familie på at dere ønsker, og gjerne tar imot, hjelp. Vær tydelige på hva dere ønsker hjelp med – så er ønskene deres lettere å imøtekomme for venner og familie.

  • Hvis hun har dårlig appetitt, så tilby henne det hun har lyst på – når som helst på dagen, dersom hun klarer å innta det. Sørg gjerne for å ha matvarer med ekstra høyt næringsinnhold i huset. For eksempel protein-yoghurt eller energibarer.

  • Les om hvordan man kan dempe kvalme og motvirke nedsatt appetitt, og lag den typen mat til henne.

  • Opplever du en ny avstand i forholdet? Prøv å komme tett på henne på nye måter. Sex og lyst handler ikke kun om samleie – det kan være så mye annet, og følelsen av intimitet er fremdeles det viktigste.

  • Unngår dere temaet seksualitet når dere snakker sammen? Da risikerer dere at det oppstår misforståelser, som kan føre til at dere trekker dere fra hverandre, uten å egentlig ville det. Derfor er det ekstra viktig å snakke om hva dere har lyst til.

  • Det kan gi ro i sjelen å vite at dere har fått snakket om både de gode tingene dere har opplevd sammen, og om de vanskelige tingene ved at livet skal ta slutt.

  • Hvis dere sammen beslutter at dere ikke vil snakke om slutten på livet, eller andre vanskelige temaer, er det viktig at dere begge aksepterer avgjørelsen og slår dere til ro med den.

  • Situasjonen dere står i, kan gjøre det nødvendig å vurdere hvordan dere ønsker å være som par og som familie. Tenk over; hvis dere sammen skal ha det beste ut av livet, hvordan gjør dere det?

  • Det kan være lurt å tenke gjennom noen av de praktiske sidene i hverdagen, slik at disse i hvert fall er under kontroll, når tiden er inne. Noen pårørende føler dog at det er helt feil å foregripe de avgjørelsene mens hun fortsatt er i live – du skal selvfølgelig gjøre det som føles riktig for deg.

  • Sist, men ikke minst; Husk at også du kan ha godt av en pause fra krevende hverdagstanker og sykdom. Prøv å skape deg et frirom fra tankespinn og bekymringer. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for at du ikke sitter konstant ved hennes side. Du har også behov for å «fylle tanken» med ny energi, dersom du skal klare å være en god støtte for henne.

Prøv å være fleksibel og «ta tingene som de kommer»

KILDER til saken, og les mer om temaet her:

  • https://www.brystkreftforeningen.no/noen-a-snakke-med/parorende/ – per 16.04.24
  • https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/kreft-og-seksualitet/ – per 16.04.24
  • https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/kreft-og-seksualitet/seksualitet-kropp-og-selvbilde/ – per 16.04.24
  • https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold-og-kreft/ – per 16.04.24