Tankespinn, engstelse og angst – men også glede, takknemlighet og håp.
- Hverdagen
- MBC og følelsesliv
- MBC og følelser
Metastatisk brystkreft (MBC) og vanskelige følelser
Det å være uhelbredelig kreftsyk, mens du burde hatt et langt liv foran deg, kan sende deg ut på en følelsesmessig berg-og-dal-bane-tur: Tankespinn, engstelse, angst – men også glede, takknemlighet og håp. Hvordan vil du balansere disse følelsene og leve livet, når du vet at livet blir kortere enn først forventet?

Å håndtere livet med uhelbredelig kreft
Det kan føles ensomt å bli alvorlig syk. Å forstå omfanget av en metastatisk kreftsykdom, kan være vanskelig, både for deg selv og for dem rundt deg; hvor mye sykdommen påvirker deg. Hvilke følelser den trigger. Det er ikke mange som virkelig kan sette seg inn i tankene dine. Venner, familie og bekjente, som ikke er en del av din vanlige hverdag, har kanskje ikke så «lyst» til å forholde seg til ditt «nye» liv med kreft … Til at det ikke alltid finnes en løsning. Og det gjør vondt.
For deg som lever med metastatisk brystkreft, er sykdommen nærværende hele tiden. Den kan ikke stues vekk – men kanskje kan du av og til skyve den til side og tenke på noe annet?
Uro og engstelse – en del av hverdagen med MBC
For å trives, har vi mennesker behov for trygghet og forutsigbarhet. Store omveltninger, som er forbundet med usikkerhet, kan gi deg en følelse av uro. Ved metastatisk brystkreft, vil nok ulike grader av uro være en del av hverdagen, en del av ditt følelsesregister – som en slags mental tinnitus. Å leve med uro og engstelse kan både gjøre deg handlingslammet, samtidig som det kan skape en form for panikkfølelse, en følelse av å «skulle VEKK fra situasjonen NÅ!».
Når følelsen av uro og engstelse rammer deg, er det viktig at du prøver å finne et «fristed» fra tankemylderet – enten fysisk eller mentalt. Det kan være å gå en tur i skogen, tegne og male, meditere eller lytte til en podkast eller musikk. Det viktigste er å finne noe som fungerer for deg, når du har behov for en pause fra den mentale uroen, angsten og engstelsen.

Når scanxiety og ventetid lammer deg
Spørsmål som: «Virker behandlingen eller har kreften spredt seg?», melder seg hos mange pasienter i forbindelse med skanninger og kontroller på sykehuset. Bekymringstanker for hva skanningen kan vise, kalles noen ganger for scanxiety. Altså «skanningsbekymring» på norsk. Denne scanxiety'en kan fylle hodet ditt, mens du venter på resultatet og legens forklaring. Og det du til syvende og sist «venter» på, er at kreften tar fatt igjen og fratar deg livet … Denne ventetiden frem til sykdommen uunngåelig skrider frem igjen, kan noen ganger føles som en form for sorg – en «sykdomssorg». En sorg som er så overveldende, at du kanskje føler at du knapt kan trekke pusten. Sorgen over alt det du kanskje ikke får oppleve …
Hvis sykdomssorgen blir altfor overveldende, er det en god idé å snakke med fastlegen din, kreftsykepleieren eller din behandlende lege. De kan hjelpe deg med nødvendig støtte, veiledning og eventuelt medisin.
Kreft kan påvirke parforholdet
Ikke bare kjører tankene i ring, mange føler også at parforholdet «kjører i ring»; at dere ikke tør eller orker å snakke oppriktig med hverandre. Dét kan bidra til å forsterke mange følelser. Kanskje har du sluttet å kysse partneren din, fordi du er redd for å legge opp til mer enn du egentlig orker. Samtidig som du faktisk elsker partneren mer enn noen gang. Det å se at han blir såret eller trekker seg i forholdet, gjør bare det hele enda mer vanskelig.
Har du ikke mot eller krefter til å snakke om intimitet og sexlivet deres, risikerer du at det oppstår misforståelser, som igjen kan føre til at dere trekker dere fra hverandre, uten å egentlig ville det – og dét i en tid hvor dere begge har behov for støtte. Hvis dere mangler intimitet i forholdet, kan det også lett føre til egentlige problemer i parforholdet, og dermed dårligere livskvalitet.
Prøv å få sexlivet til å fungere
Hvis du har energi til det, så prøv om dere kan få sexlivet til å fungere igjen, selvfølgelig innenfor de begrensningene som sykdommen setter. Og husk at sex også kan være mer enn tradisjonelt samleie – det er nærheten som er det essensielle. Prøv å finne tilbake til intimiteten med partneren din, og kanskje se det som en form for å kople av og være i nuet på. Et lite snev av normalitet midt i alt kaoset, når sykdom preger så mye annet i samlivet deres.

Sorgen over å skulle dø fra barna dine
Til slutt kommer vi til den kanskje aller vanskeligste følelsen; sorgen over å skulle dø fra barna dine. Å bli foreldre betyr at vi passer på barna våre til de kan klare seg selv (og gjerne mye lengre), men nå som du er syk med metastatisk brystkreft, kan du kanskje ikke holde det løftet. I tillegg kommer din egen sorg over å gå glipp av de store begivenhetene i dine barns liv; konfirmasjon, russetiden, bryllup og barnebarn.
Samtidig bringer jo barna en form for normalitet inn i hverdagen. Det skal fremdeles leveres i barnehagen eller gjøres lekser, pugges til eksamen eller heies under fotballkampen. Derfor gir det mening å holde fast i et realistisk håp – men samtidig være ærlig om situasjonen din. Fordi åpenhet og ærlighet gir barna dine ro i sinnet, og tillit til at dere foreldre sier fra når det er noe nytt. På den måten kan barna slippe å gå rundt i «alarmberedskap» hele tiden.
Hvordan kan man forsøke å takle uro og angst?
Her er noen innspill til deg som lever med metastatisk brystkreft (MBC):Prøv å akseptere at med kreft mister du ofte også kontroll over tilværelsen. Det er ingen mennesker som kan planlegge seg ut av en uforutsigbar kreftsykdom. Prøv i stedet å være nærværende i nuet – det kan dempe engstelse og bekymringer rundt fremtiden. Se også innspill rundt hvordan du kan overveie å prioritere tiden din.
Øv deg på å gjøre det som gir deg glede og energi i hverdagen.
Finn ditt eget mentale eller fysiske fristed fra tankespinn, som du kan oppsøke når du blir overveldet av følelser. Hva fungerer for deg, når du har behov for å tenke på noe annet?
Øv deg på å la bekymringstankene være. Aksepter at de oppstår, men la være med å «gå inn i dem». Hvis vi ikke vier ekstra oppmerksomhet til de tankene som bekymrer oss, kan de skyves bakover i bevisstheten.
Plages du med tankespinn og engstelse om natten, kan det være en idé å skrive ned de mest påtrengende bekymringene i en notatbok. Da har du fått dem ut av hodet og plassert dem et sted – og så kan du kanskje finne ro nok til å sovne igjen.
Snakk med andre pasienter eller fagpersoner med god kjennskap til sykdommen. Det kan gi deg ro å få besvart noen av de spørsmålene som kanskje bekymrer deg. Se også vår oversikt over forskjellige muligheter for støtte her.

KILDER til saken, og les mer om temaet her:
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/ – per 27.02.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/psykiske-reaksjoner/ – per 27.02.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/kreft-og-seksualitet/ – per 27.02.24
Les mer om MBC …

Et realistisk håp

Kreft og seksualitet
