Brystkreft med spredning – hvem er jeg nå? 

Føler du noen ganger at alle kan se at du er alvorlig syk? Å være alvorlig kreftsyk påvirker i høyeste grad både fysiske, sosiale og følelsesmessige sider av livet ditt. Det påvirker både hvordan du ser på deg selv, hvordan andre oppfatter deg – og i ytterste konsekvens kan det til og med endre selvbildet ditt.

Hårtap kan være vanskelig!

Du er ikke bare syk, men du er heller ikke helt frisk. Så hvem er du nå, når du har fått hele tilværelsen snudd på hodet av en ny kreftdiagnose? Når energinivået ikke er som før? Og når utseendet endrer seg? Én ting flere synes er ekstra vanskelig, er å miste håret. Kanskje til og med for andre gang. For mange er håret en viktig del av identiteten deres. Når kroppen og utseendet endrer seg, kan det blant annet påvirke selvfølelsen og selvtilliten din – og det er helt normalt at du kan føle deg som en annen person etter kreftdiagnosen.

 

Selvfølelsen kan påvirkes når du er kreftsyk

En annen ting du kanskje har støtt på, er omverdenens ulike forventninger til mennesker med kreft. For eksempel at du, som er alvorlig kreftsyk, «må da leve sunt hele tiden eller dyrke yoga hver morgen», at du «i hvert fall ikke skal røyke» og «hvorfor har du ikke bare pensjonert deg»? Alle de reaksjonene og kommentarene kan også påvirke hvordan du oppfatter deg selv, og gi deg dårlig samvittighet eller en negativ selvfølelse. Her er det viktig å holde fast i at du selv bestemmer – du skal gjøre det som føles riktig for deg og dine nærmeste – og det som energinivået ditt tillater. 

Fatigue kan påvirke både hverdagen og personligheten din

Når hverdagen preges av en livstruende kreftsykdom, kan tretthet (fatigue) være en konstant følgesvenn. Det er en stor risiko for at du ikke lengre har overskudd til å være den du pleide å være. For mange er dette en vanskelig prosess, fordi det innebærer tap av kontroll og kanskje identitet, noe som kan være utfordrende å akseptere. Det er kort sagt frustrerende å ikke ha energi til det man gjerne vil.

Trettheten kan også påvirke arbeidslivet ditt. Når du ikke lengre kan skjøtte jobben din på grunn av alvorlig brystkreft, vil mange oppleve det som et kjempemessig identitetstap. Arbeid handler i høy grad om fellesskap og rutiner. Hva vil skje med selvfølelsen din og hverdagslivet ditt, når du eventuelt må gi slipp på arbeidslivet?

Uhelbredelig kreftsykdom kan påvirke alt, også identiteten din

Når du ikke lengre «føler deg som deg selv»
  • Uhelbredelig kreft kan medføre et slags identitetsskifte. Du møter både fysiske og psykiske utfordringer, som snur opp ned på hvem du er – eller pleide å være.

  • Du kan føle at du har blitt «henne med kreft», og at andre oppfatter deg annerledes enn tidligere.

  • Du må forsøke å akseptere, at tretthet nok har blitt et livsvilkår som du er nødt til å innrette hverdagen din og livet ditt etter.

  • Mange som får en uhelbredelig kreftdiagnose, får også arbeidslivet markant endret. Er det viktig for deg å holde fast i en jobbidentitet, så prøv på det – eventuelt i redusert stilling eller gjennom andre arbeidsordninger.

  • Mange vil nemlig gjerne fremdeles føle seg verdsatt for deres faglige styrke, og være en del av et fellesskap utenfor hjemmet.

  • Noen har også glede av å melde seg som frivillig i en forening eller organisasjon. Det kan være mer fleksibelt enn en fast jobb, men samtidig føles meningsfylt.

Det er som regel litt av en balansegang å håndtere det faktum at du både er uhelbredelig syk, samtidig som du potensielt har et langt liv foran deg. Den personen du var før, ligger bak deg – og den du er nå, må de fleste bruke litt tid på å finne frem til. Og så handler det om å finne nye holdepunkter og gleder i livet.

Du er ikke bare syk, men du er heller ikke helt frisk. Så hvem er du nå?

KILDER til saken, og les mer om temaet her:

  • Hårtap: https://www.helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/cellegift#bivirkninger-av-cellegift – per 20.02.24
  • Selvfølelse: https://kreftforeningen.no/om-kreft/kronisk-og-uhelbredelig-kreft/ og https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/psykiske-reaksjoner/ – per 20.02.24
  • Tretthet: https://kreftforeningen.no/om-kreft/senskader-voksne/fatigue-utmattelse/ og https://kreftlex.no/KSPROSEDYRERFASE1/Generelle/Oppf-FatigueSearchText=fatigue&containsFaq=False – per 20.02.24