Vær konkret og fortell henne hva du vil hjelpe med!
- Pårørende
- Forelder / venn / kollega
- Hvordan hjelpe?
Hva kan du gjøre for å hjelpe en venninne som har metastatisk brystkreft?
Brystkreft med spredning (MBC) er en uforutsigbar sykdom. Som venninne til ei som lever med MBC, kan dét utløse frustrasjon, fordi du lett kan føle deg maktesløs over det faktum at du ikke kan gjøre noe med sykdommen. Så hvordan kan du best hjelpe en venninne som er uhelbredelig syk?

Vennskap og uhelbredelig brystkreft
Det kan føles nesten like vanskelig å elske et menneske med en uhelbredelig sykdom, som det er å være den som selv er syk. Du føler deg så maktesløs, så sint på verden og lei av det hele. Det kan være mange følelser som er tøffe å snakke om og sette ord på. For hva skal du si og gjøre? Svaret er like enkelt som det er vanskelig; du skal bare være der.
Tretthet påvirker hverdagen – så vær fleksibel
Nettverket som den syke har rundt seg; familie, venner eller kollegaer, spiller en viktig rolle. Samtidig kan det være en utfordring å være tett på et menneske som har kreft. Det kan være tungt å erkjenne at den som er syk, ikke lengre har det samme energinivået som før – og at hennes energinivå svinger opp og ned. Og det er vanskelig å bli klok på at hun den ene dagen lager pannekaker, mens hun den neste dagen ikke kommer ut av sengen.
Det er viktig å forstå at den trettheten hun kjemper med, ikke er vanlig tretthet. Legene kaller den for fatigue, som både kan bety «tretthet» og «utmattelse». Det hjelper ikke å sove, og trettheten er veldig uforutsigbar. En god støtte kan derfor være at du er fleksibel, gir henne tid til å akseptere sitt nye liv og gir rom for en hvil av og til når dere er sammen.

Hvordan trøster du en som er uhelbredelig syk?
Det kan føles ensomt å bli alvorlig syk. Få av oss kan virkelig forstå de tankene hun slåss med. Sorgen over å ha blitt syk, og ventetiden frem til sykdommen tar fatt på alvor. Kanskje orker du simpelthen ikke å forholde deg til alt sammen? Det gjør for vondt. Og så lenge kreften er i ro, er vel alt bra, eller hva? Det er viktig å også snakke om annet enn sykdom – og har hun lyst til å snakke, behøver du ikke være bekymret for at du absolutt skal forsøke å trøste henne. Det kan være nok at du er nærværende og til stede. Lytt til hennes sorg og bekymringer, uten å forsøke å adressere dem eller komme med forslag på hva hun skal gjøre med det. Og husk at din egen sorg over situasjonen, er ditt «problem» – du er ikke den som skal trøstes.
Se gjerne denne korte filmen om hvordan du kan hjelpe en venninne som sørger, fra Refuge in Grief.
Hvordan kan jeg hjelpe min kreftsyke venninne?
Her er noen konkrete råd til deg som er tett på et menneske med MBC:Ha forståelse for at det er en prosess for venninnen din å akseptere sin nye livssituasjon, og at det er veldig individuelt hvor lang tid det tar.
Tenk på alle de tingene du selv bare gjør i hverdagen uten å tenke nærmere over det – men som hun plutselig ikke lengre har energi til. Er det noe du kan hjelpe henne med?
Har hun barn? Vær da oppmerksom på at det kan være vanskelig for barn å snakke med foreldrene sine om at de selv har det tøft. Barn forsøker også å beskytte foreldrene og vil ikke bekymre dem ytterligere. Kan du invitere barnet eller barna med på noe hyggelig, og kanskje spørre hvordan han eller hun har det, uten at du blir påtrengende?
Prøv å forstå den sykes angst og bekymringer – hennes scanxiety – og hvordan den setter seg i kroppen når neste kontroll nærmer seg. Vær særlig oppmerksom i perioden rett før kontrollskanning, og i perioden mellom skanning og konsultasjon. Prøv å avlede tankene hennes med opplevelser og gode samtaler.
Ikke vent på at hun ber om hjelp, og ikke still åpne spørsmål som; «Trenger du hjelp, så si fra!». Selv om oppfordringen er godt ment, vil hun formodentlig ikke be om hjelp. Vær konkret og fortell henne hva du vil hjelpe med: Pusse vinduer, bake boller til helgen, lage middag i porsjoner som hun kan fryse ned …
Vurder også hva dere kan gjøre for å få mest mulig ut av den tiden dere har igjen sammen.

KILDER til saken, og les mer om temaet her:
- https://www.helsenorge.no/sykdom/kreft/fatigue-hva-er-fatigue/ – per 17.04.24
- https://www.brystkreftforeningen.no/om-brystkreft/seneffekter/ – per 17.04.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/psykiske-reaksjoner/ – per 17.04.24
- https://www.brystkreftforeningen.no/noen-a-snakke-med/parorende/ – per 17.04.24
Les mer om MBC …

Å miste moren sin

Et realistisk håp
