Alvorlig kreft påvirker alt. Ikke minst barna.
Snakk med barna om brystkreft med spredning
Alvorlig kreft påvirker alt. Ikke minst barna. Usikkerhet og store forandringer i hverdagen gjør barn engstelige. Hvordan har barna det egentlig? Hva bør dere fortelle dem? Når skal dere fortelle dem at mamma faktisk ikke blir frisk igjen? Vanskelige spørsmål, samtidig som dere forsøker å være en vanlig familie, hvor ikke alt skal dreie seg om kreft hele tiden …

Hva kan vi si til barna, når moren deres skal dø?
Det er alle foreldres skrekk: Å skulle dø fra barna sine, før de kan klare seg selv. Det er derfor også noe av det første mange tenker på, når dere får beskjed om at hun ikke kan helbredes: Hva sier vi til barna? Når vi får barn, er det helt naturlig for oss foreldre, at vi også skal være der for dem helt til de kan klare seg selv. Og nå kan dét kanskje ikke la seg gjøre slik dere hadde tenkt. I tillegg til sorgen over å skulle forlate barna deres for tidlig, kommer også sorgen over å gå glipp av de store begivenhetene i barnas liv. Sammen blir de to tingene nesten uutholdelige.
Uhelbredelig brystkreft – vær ærlige overfor barna
Det å ha små barn kan, når din partner har uhelbredelig kreft, gi en viss grad av «normalitet» i hverdagen. Det skal fremdeles leveres i barnehaven, gjøres lekser og heies på fotballkamper. Og derfor gir det fortsatt mening å holde fast i håpet. Å opprettholde et realistisk håp – men samtidig være ærlig. Også overfor de yngre barna.
Det er lett å tenke at man beskytter barna ved å unnlate, eller vente med, å fortelle de aller tyngste nyhetene. Men barn merker forandringer i familien mye raskere enn de fleste foreldre tror. Hvis dere venter med å fortelle vanskelige nyheter, vil dere dermed kunne gjøre barnet utrygt. Kanskje kan det være en idé at du eller dere forteller det dere vet, og ikke det dere frykter. Denne informasjonen skal selvfølgelig tilpasses barnets alder og nivå, og jo eldre barna er, desto mer åpen kan man være om situasjonen.
Hør også gjerne disse to ungdommenes tanker om det å miste moren sin.

Samtalegruppe? Barn kan trenge noen å snakke med
Uhelbredelig brystkreft kan, på grunn av nye og flere behandlingsmuligheter, vare både halve og hele barndommer. Men hvordan er det å vokse opp i en slik uforutsigbar hverdag? Barn som har syke foreldre, skjuler ofte tankene og følelsene sine. Gjerne fordi de ønsker å beskytte foreldrene. Fordi de er redde for å si hva de egentlig tenker; tanker som kanskje kan tolkes som at de har «gitt opp» moren sin. Tanker som føles som et svik. Sinte tanker. Uforklarlige tanker. Derfor er det viktig å sørge for at barna får hjelp til å snakke om situasjonen – jo før, jo bedre.
Hva kan vi si til barna, når mamma har kreft?
Her er noen ideer og innspill til dere foreldre:Barn, både yngre og eldre, har behov for trygghet og forutsigbarhet. Det er derfor avgjørende for tillitsforholdet, at dere er åpne og ærlige om situasjonen.
Åpenhet om situasjonen kan gi barnet en større følelse av ro, fordi det trygger barnet på at dere sier fra hvis det er noe nytt. Da slipper de å gå rundt i alarmberedskap hele tiden.
Fortell det du vet, ikke det du frykter – og tilpass informasjonen til barnets alder og nivå.
Barnets alder har betydning for den fremgangsmåten du eller dere velger. Jo eldre barnet eller barna er, jo mer åpenhet kreves rundt situasjonen.
At barnet vil være engstelig i større eller mindre grad i løpet av sykdomsforløpet, er helt normalt – men uroen bør ikke ignoreres. Slik det er i dag, får ikke barn automatisk tilbud om støtte når moren deres rammes av brystkreft. Men det betyr ikke at de ikke har behov for hjelp og støtte.
Sørg for at barna har noen å snakke med – gjerne noen andre enn bare dere foreldre. Har dere noen nære omsorgspersoner rundt dere, for eksempel besteforeldre eller onkler og tanter? Mange kan også ha nytte av å delta i en samtalegruppe med andre barn og unge i samme situasjon.
Synes dere at noen ting er for vanskelige å snakke med barna om, kan dere for eksempel skrive dem ned. At mor skriver et brev til hvert av sine barn, eller lager en fotobok, vil være personlige og verdifulle minner for barnet senere i livet.
Har du tenåringer? Da kan det være en idé å lese denne boken om «ventesorg».
Prøv så lenge som mulig å opprettholde et alminnelig familieliv, hvor ikke alt handler om sykdommen hele tiden.

KILDER til saken, og les mer om temaet her:
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/barn-og-ungdom/sorgreaksjoner-hos-barn-og-ungdom/ – per 16.04.24
- https://ventesorg.no/ – per 16.04.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/til-parorende-og-etterlatte/nar-livet-gar-mot-slutten/ – per 16.04.24
- https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/caregivers/planning/bereavement-pdq#section/all – per 16.04.24
Les mer om MBC …

Å miste moren sin

Noen å snakke med
