Å leve er også å miste …
- Hverdagen
- MBC og hverdagsliv
- MBC og livets slutt
Brystkreft med spredning, den siste tiden og døden
De færreste av oss er flinke til å snakke om døden. Særlig ikke vår egen. Men det kan gi deg som skal forlate dine kjære, en form for ro å vite at dere har snakket om både de gode og de vanskelige tingene. Om ikke annet, er det en god idé at du og dine nærmeste blir enige om hva som skal skje den siste tiden. De tingene som skal skje når du ikke er her lenger, kan – og bør kanskje – planlegges sammen med dine nærmeste, så fremt det føles naturlig.

Uhelbredelig brystkreft; når du mister kontrollen
Alle mennesker blir påvirket av døden, for den er et vilkår vi alle har til felles. Men i vår kultur har vi vanskeligheter med å forholde oss til at vi skal dø. Vi hyller i stedet prinsippet om at så lenge man kjemper, skal man nok klare det. Det kan bety at også pasienter med uhelbredelig brystkreft (MBC), får høre ting som «Du skal bare fortsette å kjempe». Men den slags oppfordringer er ikke til hjelp, selv om de kan være godt ment. Metastatisk brystkreft er ikke en sykdom som du kan kjempe deg frisk fra.
Snakk med barna
Uansett om brystkreften din utvikler seg raskt eller langsomt, er det viktig å få snakket om både de store og de små tingene, før livet tar slutt. Det kan bidra til å gi deg mer ro, og kanskje en følelse av aksept i forhold til det som uunngåelig kommer. Hvis dere ikke ønsker, eller har mulighet for, å snakke om de vanskelige temaene, er det viktig å slå seg til ro med dét.
Én ting dere under alle omstendigheter bør gjøre, er å få fortalt barna hva som skjer: At du ikke blir frisk igjen. De fleste barn vil nemlig merke når noe er annerledes i familien, og enkelte barn oppdager forandringer svært raskt. Noen foreldre kan oppleve at barna skjuler sin bekymring så godt at de tenker deres barn er uberørt. Derfor er ærlighet og åpenhet noe av det viktigste å praktisere når du er syk og har barn. Denne typen samtale kan riktignok være svært vanskelig å gjennomføre. Det er likevel viktig at du/dere forsøker. Ærligheten kan gi barna en følelse av ro, når de får bekreftet at mor og far sier ifra når det er noe nytt. På den måten kan barna slippe å være i konstant «alarmberedskap», og forhåpentligvis senke skuldrene litt.

Ønsker du å dø hjemme?
Det er vanskelig å forholde seg til døden som noe som faktisk kommer til å skje. Men enkelte sider ved døden er helt konkrete. Når sykdommen ikke kan kureres, er det viktig å få hjelp til å planlegge hvordan den lindrende behandlingen skal organiseres. Mange pasienter ønsker å være hjemme så lenge som mulig. Dette er helt gjennomførbart med riktig oppfølging. Be om et møte med fastlege, hjemmesykepleien, kreftkoordinator og dine pårørende, hvor dere lager en plan for den videre tiden. Det er viktig å avklare hvem som har ansvar for ulike oppgaver og hvem dere kan kontakte ved behov. Planen bør også inneholde en oversikt over nødvendige hjelpemidler. I tillegg kan en ergoterapeut fra kommunen være til stor hjelp når du har et ønske om å dø hjemme.
Vil du planlegge din egen begravelse?
Et annet spørsmål er selve begravelsen: Skal du begraves eller bisettes, og skal det være et gravsted? Hvilke sanger og salmer kan du tenke deg? Flere begravelsesbyråer tilbyr deg å planlegge din egen begravelse, og mange pårørende setter pris på å få vite dine ønsker. Men vær klar over at dine pårørende ikke er forpliktet til å følge ønskene. Derfor; hvis du har spesielle ønsker til begravelsen, kan det være lurt å snakke med dine nærmeste om det i god tid, slik at begravelsen blir i tråd med dine ønsker – selv om samtalen om hva som skal skje når du ikke er her lenger, er både vanskelig og følsom. På den annen side; tanken på døden er kanskje også dét som mest av alt kan minne oss på vår kjærlighet til livet og til hverandre.
Ved livets slutt – hva bør du tenke over?
Her er noen råd til deg som funderer på hva som skal skje den siste tiden:Få avtalt det praktiske rundt døden – det kan gi deg en følelse av kontroll og ro i en ellers uforutsigbar livssituasjon.
Vurder om du bør opprette en fremtidsfullmakt eller skrive et testamente. Søk gjerne på «Slik setter du opp et testament» på Kreftforeningens hjemmeside. Oppsøk eventuelt rådgivning på dette området hos en advokat.
Døden er også aktuell på internett – hva skal for eksempel skje med Facebook-siden din når du er død? Sørg for at du har opprettet en minnekontoforvalter, slik at en du stoler på kan forvalte siden din, hvis den gjøres om til en minnekonto.
Å avslutte forskjellige kontoer på sosiale medier, kan være tidkrevende for de etterlatte. De fleste begravelsesbyråer kan veilede dem i hvordan de kan få slettet kontoene dine på sosiale medier etter din død. Fortell derfor gjerne de pårørende om denne muligheten.
I god tid før livets siste fase, er det mange som ønsker å ha en samtale rundt hva som skal skje og hvordan de ønsker at den siste tiden skal være. Hør med personalet ved sykehuset om hvem du kan prate med. Mange sykehus har et eget team, kalt palliativt team, som du kan snakke med om nettopp dette. Målet er å trygge deg, gi deg medbestemmelse og sikre at omgivelsene dine vet hva du ønsker.
Det kan også gi deg trygghet og ro å snakke med legen om forskjellige muligheter tidlig i forløpet. Hva gjør dere hvis medisinen ikke virker lenger? Hvilke tiltak kan igangsettes for at du kan ha det best mulig? Når skal behandlingen stoppes? Vil videre behandling gi flere ulemper enn effekt, og så videre.
Mange pasienter i terminal fase, ønsker å være hjemme så lenge som mulig. Det krever at tilstanden din følges tett. Derfor bør du fortelle om ønsket ditt så tidlig som mulig, slik at forløpskoordinatoren og den behandlende legen kan forberede den siste tiden i hjemmet.
Snakk med dine nærmeste om ønskene dine for begravelsen. Husk at en begravelse er til for de etterlatte. Det er de som skal ha avskjeden som et minne, som kan gi dem styrke videre i livet.
Noen ønsker å bli begravet i stillhet. Men tenk over om du dermed fratar familie og venner den styrkende følelsen av fellesskap, som en god begravelsesseremoni og minnestund kan gi.
Sist, men ikke minst; tenk gjennom om det er noen du gjerne vil si en siste ting til – og få det sagt.

KILDER til saken, og les mer om temaet her:
- https://kreftforeningen.no/om-kreft/kronisk-og-uhelbredelig-kreft/ – per 27.02.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/barn-og-ungdom/hvordan-snakke-med-barn-om-doden/ – per 27.02.24
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/doden/begravelse/ – per 27.02.24
- Søk også på «hjemmedød» på Kreftforeningens hjemmeside
Les mer om MBC …

Hvordan vil jeg huskes?

Et realistisk håp
