Du skal ikke gå rundt og være bekymret hele tiden.
- Pårørende
- Barn av en med MBC
- Vanskelige følelser
Vanskelige tanker – når mamma skal dø av brystkreft
Å miste en man elsker, er en av de vanskeligste tingene vi mennesker kan oppleve. Å vente på at en av dem som betyr aller mest for deg – nemlig mammaen din – skal dø, er om mulig enda vanskeligere. Det er helt normalt at du føler deg både sint, trist og redd, men det er viktig at du får hjelp med å takle disse tankene. At du har noen du kan snakke med. Noen som vet hvordan det føles.

Det kan hjelpe å snakke om døden
Kanskje var du bare et lite barn, da moren din fikk kreft første gangen? Da har ordet «kreft» vært en del av oppveksten din tidligere også. At kreften nå har vendt tilbake, og truer med å ta moren din fra deg, er virkelig hardt å innse. Dersom du kjenner på mange triste tanker og følelser, er dét helt normalt. Du føler deg kanskje alene med sorgen og tankene? Føler du kanskje på et sinne over at hun har blitt syk? Sinne overfor legene, som ikke kan redde henne, og som ikke kan si når livet hennes vil ta slutt? Hvor lenge dere skal gå og vente?
Samtidig gir kanskje disse tankene deg dårlig samvittighet, fordi du ønsker jo selvfølgelig ikke at hun skal dø. Du vil bare slippe å være trist. Hvis du føler deg nedtrykt, er det viktig at du finner noen å dele disse tankene med. For det finnes mange som vil lytte. Som vet hva du kjemper med. Og som ikke tenker vondt om deg, uansett hva du tenker om din mors situasjon. Noen som forstår deg – og som kan hjelpe deg.

Brystkreft som har spredt seg, kan være vanskelig å forstå
Noen kvinner som har brystkreft med spredning, lever lenge. Man kan til og med ta seg i å tenke at; «kanskje har kreften glemt dem?». Det kan gjøre det vanskelig å huske at mammaen din er syk. For hun er jo ikke bare syk. Den ene dagen kan hun kanskje bli med deg på fotballtrening. Men så blir du minnet på at hun er heller ikke bare frisk; for uken etter orker hun ingenting. Trettheten har vendt tilbake. Det kan gjøre dere rundt henne frustrert. Det kan kjennes helt umulig å planlegge noe som helst. Ikke vet du hva som venter deg, når du kommer hjem fra skolen i dag heller; lager hun middag, eller må hun hvile seg på sofaen? Kan du ha med venner hjem i morgen? Har du lyst til å ha med venner hjem i det hele tatt?
Det er helt i orden å si høyt, at du er virkelig lei av at mammaen din har denne diagnosen. Samtidig som du vil at moren din skal være hos deg så lenge hun kan. Så hva kan du selv gjøre for å få det beste ut av tiden dere har igjen sammen?
Hvordan takler man at mamma skal dø av brystkreft?
Hvis moren din har brystkreft som har spredt seg, kan kanskje disse punktene hjelpe:Prøv å ikke gå rundt og være bekymret hele tiden. Du kan ikke styre denne sykdommen. Be om at foreldrene dine sier ifra, når det er noe nytt du bør vite om.
Forsøk å gjøre det som gjør deg mest glad, og prøv å bli bedre på å fokusere på det du kan gjøre noe med.
Finn ditt eget «frirom» fra tankespinn. Det kan være å sykle en tur i skogen, tegne og male, eller lytte til podkasts. Det viktigste er å finne noe som virker for deg, når du trenger å slippe unna uro og engstelse.
Har du mange bekymringstanker som holder deg våken? Øv deg på å la dem være. Hvis du prøver å slippe bekymringene, og ikke tenke videre i de baner, vil bekymringstankene sakte, men sikkert, plage deg mindre og mindre.
Klarer du ikke å slippe bekymringstankene, så skriv dem ned: Lukk notatboken og forestill deg at «der er de lukket inne, inntil jeg kan snakke med noen om dem».
Viktigst av alt: Ikke lat som om alt er bra, hvis du kjenner på uro og angst innvendig. Skjul ikke tanker og følelser for foreldrene dine. De vil helt sikkert gjerne vite hvordan du egentlig har det.
Det finnes egne samtalegrupper for barn og unge som har det som deg. I disse gruppene kan dere snakke åpent og ærlig om følelsene deres. Her vil også kreftsykepleiere eller andre voksne hjelpe dere med å håndtere de vanskelige følelsene.
Ønsker du å snakke med noen? Foreldrene dine, eller andre voksne rundt deg, kan hjelpe deg med å finne ut hvor du bør henvende deg, i denne oversikten.
Nina og Marco mistet moren sin da de var 13 og 20 år gamle. Hør hva de tenker om sykdomsforløpet, nå som sorgen har kommet mer på avstand.

KILDE til saken, og les mer om temaet her:
- https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/barn-og-ungdom/barn-og-ungdom-som-parorende/ – per 17.04.24
Les mer om MBC …

Unge har behov for å prate

Noen å snakke med
