Mat mot kreft, nærbilde av gulrøtter som ligger på en trefjøl. Illustrasjonsfoto. Mat mot kreft, nærbilde av gulrøtter som ligger på en trefjøl. Illustrasjonsfoto.

Mat mot kreft – både sunt og godt

Forskning har vist at et kosthold med forskjellige grønnsaker, frukt, helkorn, bønner og andre vegetariske produkter, bidrar til en lavere risiko for mange krefttyper. Det samme vil en sunn kroppsvekt og regelmessig fysisk aktivitet gjøre (1).

Denne artikkelen er skrevet som et samarbeid mellom Brystkreftforeningen og legemiddelselskapet Daiichi Sankyo Nordics. Artikkelen sto første gang på trykk i Brystkreftforeningens spesialutgave om uhelbredelig brystkreft i juni 2023.

Mat mot kreft – redusert risiko?

«Å følge anbefalingene for kreftforebygging, kan forbedre overlevelsen og redusere risikoen for både kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer», skriver den kjente professoren og ernæringsforskeren Rune Blomhoff i boken «Mat mot kreft» (2).

Blomhoff poengterer også at personer som har fått en kreftdiagnose, så snart som mulig bør få råd fra helsefaglig personell, som kan ta hver enkelt persons omstendigheter i betraktning (2).

Dårlig appetitt? Sats på smak, lukt og farger

«En person med uhelbredelig kreft har ofte dårlig appetitt, men livet skal jo leves på best mulig måte, og livskvaliteten må også vektlegges», kommenterer Camilla Skare, daglig leder i Brystkreftforeningen.

Skare ønsker at man fremhever de gode sanselige opplevelsene, basert på smak, lukt og farger. Hun henviser blant annet til flere velsmakende og riktig sammensatte retter, som er publiserte av American Institute for Cancer Research, USA (AICR.org) (1).

«For mange personer med fremskreden kreft, er det viktig å tenke på å holde vekten, men også på den normale nytelsen av å spise god mat, så langt det er mulig.»

 

Snakk med legen om kosttilskudd ved kreft

Til tross for at det selges kosttilskudd/helsekost for over NOK 600 millioner hvert år (3), finnes det ikke noen forskning som tilsier at kosttilskudd vil påvirke/forbedre overlevelsen av kreft. Men leger kan selvfølgelig skrive ut spesifikke kosttilskudd av andre grunner, som jern- og folsyremangel, eller ved behov for mer kalsium og vitamin D (2).

På sin hjemmeside konstaterer også Helsedirektoratet følgende: «Det er ikke vitenskapelige holdepunkter for at inntak av næringsstoffer fra kosttilskudd over lang tid, reduserer risikoen for sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft. Høye doser av kosttilskudd, eller inntak av flere tilskudd som inneholder de samme næringsstoffene samtidig, kan gi helseskader» (3).

Salat – godt for helsen

Velsmakende sitrus, quinoa og avokado-salat (1)
  • INGREDIENSER:

    - 1/2 kopp agurk i terninger

    - 1 kopp cherrytomater, kuttet i to

    - 2 små fedd hvitløk, finhakket

    - 1/4 kopp rødløk, finhakket

    - 1 neve koriander

    - 2 kopper spinat

    - 1 boks garbanzo-bønner (kikerter) uten tilsatt salt, skylles

    - 1 kopp kokt og avkjølt quinoa

    - 2 mellomstore avokadoer i terninger

     

  • DRESSING:

    - Saft fra 2 sitroner

    - Skall fra 1 sitron

    - 2 ts Dijon-sennep

    - 1 ss olivenolje

    - 1 ts honning

    - 1/2 ts malt spisskummen

    - Litt cayennepepper (valgfritt)

    - Salt og pepper etter smak

  • FREMGANGSMÅTE:

    - Ha alle salatingrediensene i en bolle

    - Visp alle ingrediensene til dressingen sammen i en egen bolle

    - Drypp dressingen over salatblandingen og vend forsiktig til alt er godt blandet

Referanser

  1. Foods that fight breast cancer, American Institute for Cancer Research. https://www.aicr.org/cancer-survival/cancer/ breast-cancer – per 03.04.2023
  2. «Mat mot kreft», side 202–205, Professor Rune Blomhoff, 2019, Kagge Forlag AS
  3. Nøkkeltall, www.direktesalgsforbundet.no – per 12.04.2023
  4. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/inntak-av-naeringsstoffer/vitaminer-mineraler-kosttilskudd-salt – per 03.04.2023