Kvinne som sitter på en åskam med ryggen til kamera og ser ut over et kupert terreng. Illustrasjonsfoto. Kvinne som sitter på en åskam med ryggen til kamera og ser ut over et kupert terreng. Illustrasjonsfoto.

Brystkreft – noen å snakke med

Har du brystkreft? Eller er du pårørende til noen med sykdommen? Kanskje ønsker du å snakke med en person som står litt utenfor den nærmeste familien og vennekretsen. Da finnes det mange muligheter. «Du er ikke alene», vektlegger nemlig Brystkreftforeningen.

Denne artikkelen er skrevet som et samarbeid mellom Brystkreftforeningen og legemiddelselskapet Daiichi Sankyo Nordics. Artikkelen sto første gang på trykk i Brystkreftforeningens spesialutgave om uhelbredelig brystkreft i juni 2023.

Likepersoner i Brystkreftforeningen

Brystkreftforeningen har likepersoner som tilbyr hjelp og støtte på bakgrunn av egne erfaringer med brystkreft. Likepersonene har taushetsplikt og har gått på kurs. Alle voksne som er berørt av brystkreft kan benytte seg av tilbudet, det inkluderer også pårørende.

Du kan ta kontakt med en likeperson i ditt nærområde for en samtale. Samtalen kan foregå på telefon eller på Teams, på kafé, på et behandlingssted, i lokalforeningen, hjemme hos deg, på et Vardesenter eller et annet, egnet sted.

Les mer om tilbudet på Brystkreftforeningens sider her.

Preste- og samtaletjenestene ved sykehuset

Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene ved sykehuset. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn. Sykehusprestene er fagpersoner innen områdene etikk og verdier, sorgbearbeidelse og krisehåndtering, ritualer, tro og livssyn, samt de krevende temaene omkring sykdom og truende død. De fleste sykehus kan også tilby samtaler med representanter for andre religioner og annet livssyn.

Kreftforeningens rådgivningstjeneste

Likepersoner i Brystkreftforeningen gir ikke medisinske råd. Brystkreft behandles meget forskjellig, og det er behandlende lege som har det medisinske ansvaret. Ta derfor kontakt med din behandlende lege dersom du har medisinske spørsmål.

Ta kontakt med Kreftforeningen for spørsmål og veiledning fra utdannet helsepersonell, sosionomer og advokater.

Les mer om Kreftforeningens rådgivningstjeneste her.

FFOs Rettighetssenter

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har et eget rådgivnings- og kompetansesenter i rettighetsspørsmål (Rettighetssenteret), som er tilgjengelig for personer med funksjonshemning og kronisk sykdom. Spørsmålene kan gjelde både velferdsrettigheter og diskriminering. Senteret har jurister med erfaring innen velferdsrettens område, og senteret har tillatelse til å drive rettshjelpsvirksomhet.

Les mer om Rettighetssenteret på FFOs nettsider her.

Pårørendelinjen

Trenger du veiledning som pårørende? Ring Pårørendelinjen. Alle veiledere har helse- og sosialfaglig utdanning og taushetsplikt.

Tlf. 9090 4848

PIO – Pårørendesenteret i Oslo

Landsdekkende rådgivningstelefon for pårørende, uavhengig av diagnose.

Tlf. 22 49 19 22

 

Tips! Finn enda flere relevante støttegrupper og ressurssider for deg som lever med uhelbredelig brystkreft – enten du er pasient eller pårørende – her.